Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 4 april 2018

Viswedstrijd De Zwette te Leeuwarden 31 maart 2018


De Zwette te Leeuwarden, wereldberoemd als startplek van de Elfstedentocht maar ook een prima witviswater. We verzamelen om 7.00 uur. Het is al 7 graden en het belooft een prachtige dag te worden. Zowaar blijft voor mij het lootje van de kopstek over. In het verleden is dit vaak de stek waar de winnaar vandaan komt dus dat ziet er goed voor mij uit.



Helaas krijg ik het eerst nog wel aan de stok met iemand die doodleuk zijn honden 200 meter voor hem uit laat lopen. Gevolg: mijn hele vistas en tuigenbak vol met hondenpis. Als de eigenaar daarna zijn excuses zou aanbieden dan is het klaar voor mij. Maar met de opmerking “dat is nou eenmaal de natuur” maakt hij mij pislink! Jammer dat er altijd mensen zijn die geen rekening willen houden met anderen. Afijn maar weer terug naar de wedstrijd.


De Zwette is toch een beetje een angstgegner voor mij. Vorig jaar boekte ik hier nog mijn slechtste resultaat van de hele competitie en dit is ook het enige water waar ik ooit een nul heb gescoord. Dat was in 2013 toen we net als dit jaar een heel koud voorjaar hadden. Daarom begin ik met de vaste stok om toch maar een visje te vangen en dus in de punten te zitten. Zowaar komt er vrij snel een knappe voorn omhoog en na nog enkele kleine exemplaren schakel ik op de feeder over. De eerste twee uur krijg ik veel aanbeten, allemaal voorn(tjes) maar dan krijg ik er toch een kiloknaller op. Wat een bak, een brasem van 51 cm en (naar wat later blijkt) ruim 1,5 kilo. Vreemd genoeg is het daarna gedaan met de aanbeten.


Maar even buurten dus. Het lijkt niet storm te lopen. Bijna iedereen moet het doen met enkele voorns, alleen Atte de Vries heeft er ook nog een brasem van in de 40 cm bij. Alleen Marten Douma, die vorig jaar notabene deze wedstrijd won, heeft nog niets in het net. Ik ga toch maar weer op de vaste stok over. Dit levert weer enkele voorns op. Als ik Jappie een mooie brasem zie vangen is dat voor mij het sein om weer op de feeder over te schakelen. Na enige tijd weet ik zowaar twee brasems achter elkaar te vangen en verspeel ik er eentje. Alle drie keer door het aas een meter naar mij toe te slepen. Ze liggen gewoon op de stek maar pakken pas het aas als het in beweging komt. Jappie naast me vangt ook nog enige brasem(pje)s. Ik krijg de vis opeens goed aan het azen en vang ik korte tijd meerdere voorns en brasems .


Het laatste uur valt het weer stil maar ik vang zowaar in de laatste 10 minuten toch nog twee brasems zodat ik met een prima humeur inpak.
Hans de Kock, onze vaste stok specialist wordt 3e met ruim 3 kilo vis. Atte de Vries wordt 2e met 3,5 kilo waaronder een brasem van 1,7 kilo. De 1e plaats is voor mij met 8 brasems en 16 voorns, goed voor ruim 7 kilo vis. Een heerlijk begin van de zoetwatercompetitie. Het podium:

1. Ronnie van Beem 7130 gram
2. Atte de Vries  3505 gram
3, Hans de Kock 3050 gram.


Groet,
Ronnie van Beem




Geen opmerkingen:

Een reactie posten