Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 8 augustus 2009

Brasem vissen in Friesland,Visverslag het Djippe gat bij drachten

REMCO BERGSMA




Ik ben vandaag (31 juli) even wezen trainen voor de wedstrijd van 22 augustus op het Djippe gat te Drachten. Net zo als de meeste van jullie had ik nog nooit gevist op deze stek. Gelukkig had Remco me precies uitgelegd hoe ik moest rijden zodat ik er zonder problemen kon komen. De stek is aan de buitenkant van het industrieterrein De Haven. Het parkeren van de auto is geen enkel probleem want er is volop parkeergelegenheid, zowel in de berm als bij de aanliggende bedrijven. Via een prima begaanbaar schelpenpad van ongeveer 50 meter (door de bosjes) kom je bij de waterkant. De gemeente heeft daar een asfaltpad aangelegd ongeveer anderhalve meter van de waterkant waardoor je toch prima kan zitten en je hengelsteunen kan plaatsen (zie foto). Je zit er heerlijk met in de rug bomen en struikgewas en voor je het Djippe gat en de Smalle Ee.
Ongeveer om acht uur had ik mijn hengel uit en binnen enkele minuten kreeg ik al beet maar mis. Even later precies hetzelfde. De derde keer is het wel raak en ik weet ook meteen waarom ik twee keer heb misgeslagen: (te) kleine vis. Ik heb namelijk een bleitje van 10 cm aan de haak hangen. Na nog enkele ondermaatse visjes vang ik een blei van 21 cm. Daarna weer kleine vis: voorntjes, bleitjes en baarsjes, slechts een enkele haalt de15 cm. Na dik een uur dan toch weer een vis die telt: een brasem(pje) van 31 cm. Na weer enkele ondermaatse visjes haak ik dan eindelijk een brasem van respectabel formaat: 47 cm en ik denk ongeveer een kilo zwaar. Het lijkt wel of er dan onder water een bel is gegaan want ik vang in een uur tijd zeven brasems van tussen de 41 en 47 cm. Waarom gebeurt me dit nou altijd tijdens het oefenen en nooit tijdens de wedstrijd??? Daarna wordt het rustiger. Ik vang nog twee mooie voorns. Als ik inpak, bijt er nog een brasem. Remco, die is komen buurten, mag de laatste brasem drillen. Uiteindelijk is de vangst in drie en een half uur negen brasems, een blei van 21 cm, twee mooie voorns en veel kleine vis waarbij ook wel een paar die 15 cm zullen zijn geweest. Ik zou er bij de wedstrijd tekenen voor zo’n resultaat!
het Djippe gat bij Drachten(Fr'het Djippe gat bij Dracten(Fr'

Nog even een paar kanttekeningen:
Op een enkele plek staan er direct bomen achter het pad, let op daar je daar niet gaat zitten. Dat levert problemen op het ingooien.
Voor de kant groeit hier en daar wier. Gelukkig zijn dit meestal kleine plukjes maar toch iets om even op te letten bij de plekkeuze.
Het viel me ook op dat erop deze stek (veel) op snoekbaars gevist wordt. Toen ik aankwam zaten er twee mannen (te snoekbaarzen), toen ik wegging zes! Bijna allemaal mannen van gevorderde leeftijd die genieten van VUT of pensioen. Ik ben even een praatje gaan maken. Snoekbaars wordt er al weken niet of nauwelijks gevangen. Ik kreeg ook het idee dat het vissen voor hen een goed excuus is om aan het water te zitten en lekker met elkaar te ouwehoeren. En daar is natuurlijk niets mis mee. Volgens de mannen was het ook voor hun begrippen druk maar ze vertelden me dat het zaterdags veel rustiger is; zij zitten er alleen doordeweeks. Toch wil ik voor de zekerheid nog een keer op een zaterdag gaan oefenen. Mijn vraag is: WIE WIL ER MEE op zaterdag 15 augustus (dus een week voor de wedstrijd)? Laat mij even via de mail weten als je zin hebt. Als er belangstelling is, verzamelen om 6.00 uur bij het parkeerterrein bij Nijega. Dat is dezelfde plek als waar we verzamelden als we naar het Opeinderkanaal gingen. Iedereen mag zelf bepalen hoe lang hij wil vissen. Ik hoor graag van jullie.

Groet, Ronnie