Translate

Zoeken in deze blog

vrijdag 21 april 2017

Friesland Open NK Kustvissen




Voor het eerst in haar bestaan heeft Sportvisserij Fryslan een selectiewedstrijd georganiseerd voor het Open NK Kustvissen.
Vier van onze leden hebben zich hiervoor aangemeld en wel Ronnie van Beem, Marten en Tjipke Douma en Atte de Vries. De wedstrijd zal plaatsvinden bij Harlingen en enkele dagen van tevoren zijn Atte de Vries en ik apart van elkaar nog wezen vissen op het waarschijnlijke parkoers. De vangsten waren veelbelovend, in drie uur tijd ving ik acht scharren en zes botten en Atte had zelfs de scharren met twee of drie tegelijk weten te vangen, de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen.


Zaterdagochtend verzamelen we bij de Zeehoeve te Harlingen. De aanmelding is mager te noemen, negen deelnemers waarvan vier zich plaatsen voor het NK. Het parkoers blijkt uitgezet te zijn bij de zoutfabriek. Voor ons onbekend terrein want dit ligt toch meer dan een kilometer zuidelijker dan waar wij geoefend hebben. Helaas komen onze verwachtingen niet uit, de eerste halen komt er bij niemand een visje omhoog. Pas na een uur bijt Atte het spit af met een bot van 30 cm en even later bij mij zowaar een dikke puitaal van 26 cm.
Nog steeds is het ons niet duidelijk waarom we nu zoveel slechter vangen dan op het oefenparkoers maar al snel wordt duidelijk dat we niet op zand- of slikbodem zitten te vissen. Menigeen zit regelmatig vast of draait een afgebroken haaklijn binnen. Langzaam wordt de puzzel compleet en als er zelfs enkele oesters omhoog komen, weten we het zeker; we zitten op oesterbanken te vissen! In het tweede uur vangt mijn buurman een bot van 33 cm en Atte weet zowaar nog een botje van 13 cm en een puitaal van 20 cm te vangen. Ik probeer van alles maar tevergeefs, er zit gewoon weg nauwelijks vis. Erg frustrerend als je weet dat een kilometer verderop volop bot en schar te vangen is. In het laatste uur met het keren van de stroom worden er zowaar nog wat vis  gevangen. Mijn buurman verdubbeld zijn vangst en Tjipke Douma haalt een bot van 24 cm omhoog. Marten Douma vangt met de laatste haal nog een puitaal van 22 cm en Atte zelfs een doubletje botten van 16 en 17 cm.


Zeven van de negen deelnemers blijken uiteindelijk toch vis gevangen te hebben. Mijn puitaal blijkt net niet genoeg voor plaatsing voor het NK. Twee visjes waren genoeg geweest, ik wordt vijfde wat me wel een prachtig vleespakket oplevert. Ab Tot wordt winnaar met vier vissen waaronder een zeebaars en een bot van 37 cm. Atte heeft weliswaar de meeste vis (5 stuks) maar niet de meeste centimeters en wordt tweede, hij mag dus naar het NK in Domburg. Nummer 3 en 4 hebben beiden twee visjes. Jammer dat er gekozen was voor een parkoers bij de zoutfabriek want daardoor werd deze wedstrijd toch een loterij.
Maar goed, dat kon de organisatie ook niet van te voren weten, een leer voor de volgende keer zullen we maar zeggen. De organisatie was verder uitstekend, er was zelfs voor elke deelnemer een vleesprijs en voor de top drie zelfs een medaille. Hopelijk is de aanmelding volgend jaar beter.

Groet, Ronnie van Beem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten