Translate

Zoeken in deze blog

zaterdag 2 juli 2011

Koppelwedstrijd Harinxmakanaal Ritsumazijl 29 juni 2011

Vandaag de laatste wedstrijd van de koppelcompetitie van HSV Leeuwarden en visclub Oebele. Normaal gesproken zou ik schrijven over de spanning in de top, wie strijd erom de winst etc.
Deze competitie is echter opgezet met als doel om elkaar te leren vissen
in een ontspannen en gezellige sfeer. Dit jaar is de pilot dus een goede evaluatie moet uitmaken of we volgend jaar een vervolg krijgen.
Welnu laten we eens met de ontspannen en gezellige sfeer beginnen. Nou dat zat wel goed. Alle woensdagen hadden we een ploeg die er goedgemutst bij stond. Voor en na de wedstrijden was het een vrolijk gebeuren. Vooraf sterke verhalen over groteske vangstenen staken we elkaar op een leuke manier de gek aan. Na afloop van de wedstrijd werden de verhalen nog sterken, maar ging het meer over gemiste kansen, snoeken en palingen die niet meetellen en de rare geluiden en kunsten van de buurman naast je.
Naarmate de competitie vorderde werd de groep dan ook groter, we begonnen met 13 man en zijn geeindigd met 18 man in de laatste wedstrijd.
Over de gehele competitie hebben er 23 man/vrouw meegedaan. Om dit grote succes als een Fries onder woorden te brengen, zou ik zeggen: ‘Niet slecht voor een wedstrijd op een doordeweekse dag’ .
We hebben gevist in 2 koppelvarianten: koppeling vooraf, waarbij je dus echt naast elkaar vist, en koppeling achteraf. Beide varianten valt iets voor te zeggen, maar de echte koppeling vooraf onderschrijft onze doelstelling toch beter. Immers dan kun je drie uur naast elkaar zitten ouwehoeren en als je geluk hebt steek je ook nog wat van elkaar op.
De bulderlach tijdens de variant koppeling vooraf is dan ook vaker gespot dan bij de andere variant.
Ja en dan het leereffect, hoe zit het daar mee?
Als je het echt wilt weten en wetenschappelijk onderbouwd wilt zien dan hadden we natuurlijk de resultaten van de groep vooraf naast de toekomstige resultaten moeten leggen. Daarnaast hadden we een aantal deelnemers zonder dat ze het wisten, niets nieuws moeten vertellen, om zo het placebo-effect uit de meting weg te halen.
Maar laten we wel wezen, we zijn maar simpele vissers en geen wetenschappers. Dus kan ik bij deze namens iedereen melden dat we heel veel geleerd hebben.
Om dan toch enige onderbouwing te leveren: we weten nu dat je Germ beter niet om de weg kan vragen, Hans heeft geleerd hoe zijn weegschaal werkt en we weten nu dat Jan Mutsaars lak heeft aan statistieken en zichzelf rustig drie keer achter elkaar aan dezelfde persoon koppelt. Ja, die Mutsaars mag namens mij best eens aan een echte loterij meedoen.

We hebben kortom veel lol gehad en ook nog veel geleerd. Dat leren doen we natuurlijk wel om betere (wedstrijd)vissers te worden. Laat ik dan toch nog even benoemen wie de beste visser was van de afgelopen competitie. Ik denk dat er maar 1 conclusie valt te trekken op basis van de resultaten. Er is namelijk maar 1 visser die 2 keer een 1 wist te vissen. En het zal niet toevallig zijn dat dit onze meest ervaren senior visser is: Hennie Zuidhoek.
Al jaren zit ze in de schaduw van haar man Jaap aan de waterkant met haar vaste stok. Bij het bootvissen in Eernewoude deelde ze met man Jaap de eerste dreun uit om vervolgens twee weken later naast oude rot Anne te bewijzen dat het geen toeval was. En als man Jaap niet een totale vormcrisis had gehad woensdag aan het Harinxmakanaal dan had ze ons ook woensdag er weer volledig uit gevist.
Nee, Bert Altena en Johannes de Jong hebben afgelopen woensdag knap de dagwinst gepakt, maar dat was dus meer omdat Hennie de handen zo vol had aan de coaching van Jaap. Nu maar hopen dat ze haar man volgend seizoen weer aan de praat krijgt dan kunnen we nog vele vislessen van haar verwachten…

Groeten,

Ronny Dijkstra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten