Translate

Zoeken in deze blog

woensdag 29 oktober 2008

DE SWINGTIPVISSERIJ informatie,

een bak volPositief maar nuchter.



In de Engelse pers is naar mijn weten nooit iets gepubliceerd over quiver- en swingtipvissen met betrekking tot andere vissoorten dan brasem en voorn. Ik haal de Engelse pers even aan, omdat quiver- en swingtipvissen in oorsprong een puur Engelse aangelegenheid is, zodat men zou kunnen verwachten dat, wanneer er al iets over het vissen met dit materiaal op andere vissoorten als brasem en voorn bekend zou zijn, er beslist over geschreven zou zijn. Dat is niet zo. Men mag dus aannemen dat er niets over bekend is. In ons land liggen deze zaken heel anders. Wat waarschijnlijk het gevolg is, of mede een gevolg, van het feit dat wij de quiver- en swingtipvisserij op een heel andere manier zijn gaan beoefenen dan tot nu toe in Engeland gebruikelijk is. Die andere manier komt niet alleen tot uitdrukking in het gebruik van veel dunnere lijnen, in grote verschillen tussen quiver- en swingtips of het verschil in taktiek. Waarschijnlijk komt dat ook door het grote verschil in omstandigheden, wateren en vissoorten. Wij kennen ontzettend veel water waarin de snoekbaars gedijt, en swingtipvissen op snoekbaars kan, ijs en weder diende, en in dit bijzonder fijne manier van vissen is om op deze prachtige vis een hengel krom te krijgen. In Engeland komt de snoekbaars niet voor. Wij bezitten een waarlijk onvoorstelbare hoeveelheid wateren waarin de karper voorkomt en na tal van experimenten, waartoe de beschreven visdag in feite de aanleiding vormde, bleek een swingtip een voortreffelijk hulpmiddel om die vis aan de vette broek te kunnen komen. Ik acht het de beste beetverklikker voor die visserij ooit bedacht. In Engeland kent men deze omstandigheden beslist niet. Dat een swingtip een uitstekend hulpmiddel kan zijn bij het vissen op paling, vooral wanneer dat op extreme afstand moet worden gedaan, kan geen enkele twijfel oproepen. Dat een juiste soort swingtip of quivertip dikwijls de status van een soort toverstaf schijnt te hebben bereikt, kan nauwelijks worden ontkend. Het komt mij echter voor er goed aan te doen om bij het bespreken van de diverse mogelijkheden bijzonder nuchter te blijven. En zo objectief mogelijk. Ik wil mezelf namelijk niet scharen temidden van sommige moderne publicisten die bv. Even een krap uurtje met een nimf gaan vissen en dan, behoudens een aantal voorns, ook nog even een karper van boven de vijftien pond te vangen. Ik wil niet behoren tot hen die, wederom in een uurtje vissen (internationaal op zestig minuten gesteld), vijf karpers van boven de achttien pond op de wallekant deponeren, noch tot hen die schriftelijk verklaren dat sommige soorten kunstaas in het algemeen en bepaalde merken in het bijzonder, altijd en in alle omstandigheden geweldig vangen. Ik heb het gevoel dat ik de lezer daarmee een slechte dienst zou bewijzen, voor zover ik hem geen minderwaardigheidscomplex bezorg.

Kijk, quiver- en swingtipvissen, ongeacht op welke vissoorten, is, dacht ik, een bijzonder boeiende visserij, de actiefste vorm van statisch vissen. Een visserij die volop kansen biedt, niet alleen op grote vis maar ook op veel vis. In heel veel gevallen geeft het vissen met een swingtip of een quivertip betere resultaten dan andere manieren van vissen, maar swingtip noch quivertip zijn wonder-attributen. Ik heb dikwijls lange dagen langs het water doorgebracht met als resultaat twee of drie visjes: ik heb vaak urenlang zonder een stootje gezeten: ik ben niet zelden teleurgesteld geworden met betrekking tot de vangst. Daar staat echter tegenover, ondanks het feit dat ik maar een kleine wedstrijdvisser ben: wanneer ik een wedstrijd moet vissen in water waarin grote brasems voorkomt en de winnaar zou het grootste gewicht moeten kunnen tonen om zich zo te kunnen noemen, ik als vistuig nooit iets anders zou kiezen dan, afhankelijk van de omstandigheden, een swing- of quivertipje. Omdat ervaring mij hebben geleerd daarmee het kansvolst te vissen. Hoewel men natuurlijk altijd afhankelijk blijft van de gunsten van de vis: zijn activiteit, zijn stemming, zijn appetijt.

Zo is het. Zo moet het zijn. En zo moet het blijven !

J.Buitenhuis

1 opmerking:

  1. Ik vis nu 5 jaar met de swingtip ik wil niet anders meer, of de omstandig zijn dusdanig dat het niet kan. Het heeft mij twee jaar gekost voor dat de twijfel weg was het is heel anders vissen als je alle bewegingen kan is het net een dobber ik wil niet anders meer het is geweldig. Maar je kan ze niet overal kopen bestel een zetje via het internet de eersten zullen wel stuk gaan want je moet er ook nog mee leren ingooien dat gaat ook heel anders als je dat ook onder de knie hebt dan is het in een woord geweldig.

    Groet,

    A B Dijkstra

    BeantwoordenVerwijderen